Caterham och Yamaha samarbetar kring eldrivna sportcoupén Project V

Efter att Caterham presenterade designkonceptet för den eldrivna sportcoupén Project V på Goodwood Festival of Speed förra året, har det nu blivit klart att Yamaha ska leverera drivlinan. Caterham bekräftade nyligen att Yamaha Motor blir den officiella leverantören av e-axeln. Detta tar Project V-projektet in i en ny utvecklingsfas. Yamaha ska leverera en lätt och kompakt elektrisk drivlina, i linje med Caterhams DNA – med fokus på enkelhet och körglädje.

Project V - den eldrivna sportcoupén från Caterham
Project V - den eldrivna sportcoupén från Caterham

Presentationen av Project V

Caterham presenterade Project V som deras första eldrivna sportbil. Den minimalistiska designen och låga vikten gör den enkel att köra. Projektet övervakas av Caterhams moderbolag, VT Holdings, och utvecklas av Tokyo R&D, en japansk ingenjörsfirma. Bilen förväntas vara redo för massproduktion 2025 och kommer att inkludera Yamahas specialutvecklade eldriftssystem.

Specifikationer för Project V

Project V är utformad för att kombinera prestanda och körglädje med modern teknik. Med en elektrisk motor på 272 hästkrafter och en räckvidd på upp till 400 km enligt Caterham, erbjuder den imponerande prestanda. Den accelererar från 0 till 100 km/h på under 4,5 sekunder. Bilen har en 2+1 sittkonfiguration, med möjlighet till 2+2, och är byggd med en blandning av kolfiber och aluminium för att hålla vikten nere.

Project V - den eldrivna sportcoupén från Caterham

Yamaha som leverantör av e-axeln

Yamaha bidrar med sin senaste teknik inom elektriska drivlinor, inklusive den e-axel som ska integreras i Project V. Genom sitt samarbete med Caterham levererar Yamaha inte bara drivlinan, utan också teknisk expertis inom rörelsekontroll, vilket stärker bilens dynamik. Detta partnerskap ger Yamaha en möjlighet att utöka sin närvaro inom elbilssektorn, i linje med deras satsning på hållbara mobilitetslösningar.

Detta är första gången som Caterham och Yamaha samarbetar på denna nivå, vilket gör projektet extra intressant för bilentusiaster.

Nästa steg i utvecklingen

Caterham och Yamaha planerar att färdigställa en prototyp av Project V till mitten av 2025. Då kommer bilen att vara redo för den sista fasen inför kommersiell produktion. Med Yamaha som partner behåller Caterham sitt fokus på låg vikt och körglädje, trots övergången till eldrift. Målet är att leverera en elbil som erbjuder samma sportiga körupplevelse som varumärkets förbränningsmodeller.

Project V - den eldrivna sportcoupén från Caterham

Framåt för Project V

Samarbetet mellan Caterham och Yamaha för Project V signalerar en betydande utveckling för eldrivna sportbilar. Yamahas avancerade e-axel och tekniska bidrag ger Caterham en solid grund för att utveckla en spännande, lätt och responsiv elbil. Med projektet på väg mot massproduktion, ser vi fram emot att se vad detta partnerskap kan åstadkomma när Project V når marknaden under 2025.

Via: Caterham, Yamaha

MotorWorld.se
MotorWorld.se
MotorWorld är en nyhetsplattform för alla motorintresserade, med fokus på glädjen och passionen för fordon i alla dess former. Här hittar du nyheter om allt från bilar och motorcyklar till hemmabyggen och racing.

Mer från samma skribent

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Relaterade artiklar

Annons

Senaste artiklarna

Volkswagen lanserar fyrhjulsdrivna ID. Buzz GTX – nu med säljstart i Sverige

Volkswagen har nu startat försäljningen av ID. Buzz GTX, märkets nya fyrhjulsdrivna elbilsmodell med en total systemeffekt på 250 kW (340 hk).

2024 AMA EnduroCross highlights – race 1 för säsongen

Sammanfattning av omgång ett i 2024 års AMA EnduroCross-serie från Broadmoor World Arena i Colorado Springs – FMF KTM Factory Racings Trystan Hart knep...

Är elbilracet slut? Tyskar byter ut EV mot bensin eller diesel

Allt fler börjar tvivla på elbilarnas framfart. Nu visar dessutom en undersökning att befintliga elbilsägare i allt större omfattning återgår till att köra bensin...

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste motornyheterna?

Följ oss för att få de senaste nyheterna om allt från bilar och motorcyklar till racing och hemmabyggen. Vi håller dig informerad om de mest spännande nyheterna inom motorvärlden!

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du att få utskick från MotorWorld.se samt att vi lagrar din e-postadress i enlighet med vår personuppgiftspolicy.