Körkortsåldern kan sänkas till 17 år i EU – förslag från EU-kommissionen nära godkännande

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag som kan leda till att körkortsåldern sänks till 17 år i hela unionen. Förslaget är en del av ett omarbetat körkortsdirektiv som syftar till att harmonisera reglerna mellan medlemsländerna och ge unga en möjlighet att börja köra bil tidigare. Förslaget väntas få stort genomslag och kan komma att påverka tusentals ungdomar i Sverige.

Bakgrund till förslaget

För närvarande varierar körkortåldern mellan EU medlemsländer, men många har en gräns på 18 år för att få körkort för personbil. Det nya förslaget, som kommer från EU-kommissionen, är en del av en bredare strategi för att förbättra trafiksäkerheten och få fler ungdomar att ta körkort under kontrollerade förhållanden. Genom att sänka åldersgränsen vill man också underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden, särskilt i de yrken där ett körkort är ett krav.

Detaljer om det nya förslaget

Det omarbetade körkortsdirektivet innehåller flera förändringar, men den mest uppseendeväckande är att åldersgränsen för körkort för personbil sänks till 17 år. Dock föreslås att de som tar körkort vid 17 års ålder endast ska få köra bil under handledning av en erfaren förare tills de fyller 18. Detta är en åtgärd för att säkerställa att unga får tillräckligt med erfarenhet innan de kör på egen hand.

Förslaget innefattar också skärpta krav på utbildning och körprov för att säkerställa att de unga förarna är väl förberedda för att hantera olika trafiksituationer. Dessutom kan medlemsländerna införa egna särregler för hur handledningen ska gå till, vilket innebär att det kan finnas variationer i hur reglerna implementeras.

Sannolikhet för godkännande

Förslaget har redan fått stort stöd inom EU och betraktas som en del av en bredare anpassning av körkortsdirektivet för att möta dagens krav på mobilitet och säkerhet. Enligt källor nära processen är sannolikheten hög att förslaget kommer att godkännas. Om allt går enligt planerna kan de nya reglerna börja gälla redan 2025, men det återstår att se exakt hur de olika medlemsländerna kommer att anpassa sina nationella lagstiftningar.

Reaktioner och konsekvenser

Reaktionerna på förslaget har varit blandade. Många ser positivt på att unga får möjlighet att börja köra tidigare, särskilt med tanke på förbättrade möjligheter till arbete och oberoende. Samtidigt finns det farhågor kring trafiksäkerheten, och vissa experter menar att unga förare har högre risk att råka ut för olyckor.

Trafikorganisationer i Sverige har uttryckt både stöd och skepsis. Medan vissa ser det som en möjlighet att modernisera systemet och stärka trafikutbildningen, varnar andra för att det kan leda till fler olyckor om inte handledningen och utbildningen hålls på en hög nivå.

Vad innebär detta för svenska unga förare?

Om förslaget går igenom kommer det innebära att svenska ungdomar kan ta körkort redan vid 17 års ålder, under förutsättning att de kör under handledning tills de fyller 18. Det kan också förväntas leda till en ökad efterfrågan på handledare och förändringar i trafikskolornas utbildningsprogram.

Praktiskt sett kan detta också få konsekvenser för försäkringar och kostnader för unga förare. Försäkringsbolagen kan komma att anpassa sina villkor för att hantera de nya riskerna som uppstår när fler unga kommer ut på vägarna.

När kan förändringarna träda i kraft?

Förslaget om att sänka körkortåldern till 17 år inom EU är en del av ett större omarbetat körkortsdirektiv som syftar till att ge unga bättre möjligheter och öka harmoniseringen mellan medlemsländerna. Om förslaget godkänns kan det träda i kraft så tidigt som 2025, och vi kan förvänta oss att de kommande åren blir intressanta för utvecklingen av trafikutbildning och unga förares roll i trafiken.

MotorWorld.se
MotorWorld.se
MotorWorld är en nyhetsplattform för alla motorintresserade, med fokus på glädjen och passionen för fordon i alla dess former. Här hittar du nyheter om allt från bilar och motorcyklar till hemmabyggen och racing.

Mer från samma skribent

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Relaterade artiklar

Annons

Senaste artiklarna

Opel Mokka får en ansiktslyftning

Opel presenterar en uppdaterad version av den populära modellen Mokka. Med en fräschare design, ny teknik och förbättrad komfort är den redo för den svenska marknaden.

Färdig VM hoj till salu – Honda CRF 450R Supermoto special

Petr Vorlíček har vunnit EM i Supermoto och bygger hojarna åt VM-föraren Milan Sitniansky Nu säljer Petr Vorlíček sin hoj som han körde Supermoto des...

Mercedes-Benz öppnar fabrik för batteriåtervinning

Mercedes-Benz lanserar en ny fabrik i Tyskland för att återvinna upp till 96 % av batterimaterial, ett steg mot en hållbar framtid. Läs mer om deras satsning!

Vill du hålla dig uppdaterad med de senaste motornyheterna?

Följ oss för att få de senaste nyheterna om allt från bilar och motorcyklar till racing och hemmabyggen. Vi håller dig informerad om de mest spännande nyheterna inom motorvärlden!

Genom att anmäla dig till vårt nyhetsbrev godkänner du att få utskick från MotorWorld.se samt att vi lagrar din e-postadress i enlighet med vår personuppgiftspolicy.